Találatok
Tényleg jóban vagy magaddal, vagy csak megfelelni vágysz?

Tényleg jóban vagy magaddal, vagy csak megfelelni vágysz?

Kétféle nő létezik. Az, aki megfelel mások igényeinek, de nem figyel magára, s így előbb-utóbb összeomlik ennek terhe alatt. Aztán van az, aki – amellett, hogy esetleg szerető társ és gondoskodó anya – igyekszik megismerni és elfogadni önmagát, közben pedig folyamatos fejlődésre törekszik: ő is összeomlik néha, de legalább könnyebb talpra állnia egy-egy nehezebb szakaszt követően. Te melyik szeretnél lenni?


 

Manapság a legtöbb nőnek számos választási lehetősége van a fejlett országokban. Eldöntheti, hogy párkapcsolatban, házasságban akar-e élni, vállal-e gyereket, vagy éppen az önmegvalósítás más útját választja. Ez a fajta szabadság az elvárások széles skáláját hozza magával, ezért aztán nekünk kell tudnunk, hogy mit is akarunk. Egyetlen fontos szabály van, amit közben muszáj észben tartani: csak akkor tehetsz boldoggá másokat, ha te magad is elégedett vagy a saját életeddel.     

Függetlenül attól, hogy milyen életstílust választasz, a testi-lelki épségedre mindig figyelned kell. Semmi értelme sincs annak, hogy csak azért szaladgálj kényelmetlen, szűk, de szexi cuccokban, hogy felhívd magadra a figyelmet, ahogyan az extrém diéta is többet árt, mint használ. A női lét nem azt jelenti, hogy dolgozz éjjel-nappal mások helyett otthon vagy akár a munkahelyeden: az egyensúlyt mások segítése és a saját szükségleteid kielégítése között neked kell megtalálnod.  

Bármennyire is fontos számodra a család és/vagy a környezeted jólléte, a saját egészséged és elégedettséged kulcsfontosságú. Talán önzésnek tűnik mindez, ha háromgyerekes anya vagy, de hidd el: a gyerekeid is sokkal boldogabbak lesznek, ha házisárkány és mártíranya helyett egy nyugis, jófej anyjuk van, akinek marad elég  ideje magára – és a számára fontos hobbikra – is. Senki sem várja, hogy feláldozd magad a családért, és ötvenéves korodra teljesen felőrlődj, kiégj ebben: egy egészséges család a munkamegosztásról és a közös felelősségekről szól, nem pedig a másik kihasználását, kiszipolyozását tűzi ki céljául. Ehhez az első lépés az, hogy nyíltan felvállald – elsősorban önmagad előtt -, a szükségleteidet, igényeidet, miközben szeretteidről gondoskodsz.  

Időről időre állj meg a tükör előtt, és tedd fel a kérdést: elfogadod a testedet, ideértve az intim területeket is? Tudod azt, hogy a vaginád egészen egyedi, különleges, és senki másnak nincs pontosan ugyanilyen vaginája a világon? Elfogadod, hogy mik a vágyai, a szükségletei, hogyan szereti azt, ha örömet szereznek neki? Figyelsz rá, tisztán tartod, és ügyelsz arra, hogy  bizonyos időközönként orvos is lássa? Ha bármilyen rendellenességet tapasztalsz, tudod, hogy hova, milyen szakemberhez érdemes fordulni? Amennyiben bármilyen probléma jelentkezik – mert ilyesmi a felnőtt életünkben, különösen anyaként előfordulhat – elég erőd és tudatosságod van ahhoz, hogy átvészeld a nehézségeket, és meggyógyulj? Erre akkor van igazán esélyed, ha  kiegyensúlyozott, erős nő vagy, aki pozitív énképpel néz a tükörbe, és szán időt és – szükség esetén pénzt – a gyógyulásra és a jóllétre.  

Azon dolgozom, hogy én ilyen nő legyek. Olyan, aki képes és kész arra, hogy mindezt önmagáért és a szeretteiért megtegye. Nem mindig könnyű, de a kisebb-nagyobb győzelmek mindig meggyőznek a végén, hogy megéri. Te hogy állsz ezzel, mit gondolsz?


Az oldal tetejére