Találatok
Visszatérő húgyúti fertőzések: tényleg a szex a legfőbb rizikófaktor?

Visszatérő húgyúti fertőzések: tényleg a szex a legfőbb rizikófaktor?


Többször szenvedsz az égő, viszkető, csípő pisiléstől? Sokszor látogatod a legkisebb helyiséget? A gyakori húgyúti fertőzés bizony kellemetlenné teheti mindennapjaidat, de a szexuális életedre is negatív hatással lehet, hiszen kinek lenne ilyenkor kedve szexelni?

A húgyúti fertőzéseket legtöbbször csak felfázásként, hólyaghurutként, nászutas betegségként emlegetjük. Nagyon gyakran fordul elő, a nők több mint fele átesik rajta élete során legalább egyszer, de könnyen visszatérő probléma is lehet. Leggyakrabban a húgycső gyulladása okozza a kellemetlenségeket, ám bizonyos esetekben a fertőzés a húgyhólyagot és komolyabb esetekben a veséket is érintheti. A probléma előidézői legtöbbször a baktériumok.

Miért épp a nők?A statisztikák szerint a hölgyek tízszer nagyobb eséllyel kapnak húgyúti fertőzést, mint a férfiak. Ennek egyik fő oka, hogy a húgycsövük jóval rövidebb, közelebb is helyezkedik el a végbélnyíláshoz, így könnyebben feljutnak benne a gáttájékról a fertőzést okozó baktériumok, mely az esetek többségében az itt található E. coli.

Nászutas betegség, nem csak esküvő utánRégi feltételezés, hogy a húgyúti problémák hátterében a szex áll. Ez így nem teljesen igaz, az viszont tény, hogy az aktív szexuális élet, de akár egy-egy hosszabbra nyúló vagy intenzívebb aktus megnöveli a lehetőségét, mivel elősegíti a baktériumok húgyutakba kerülését.

Természetesen az egészséges húgyutakért!A külső fertőzések megelőzésében nagy szerepe van az immunrendszer megerősítésnek is. Ahhoz, hogy ne térjen vissza a probléma, fontos a normál hüvelyflóra és a pH fenntartása is. Néhány higiénés szabály betartásával, és egy kis figyelemmel könnyen csökkentheted az esélyét annak, hogy kialakuljon a húgyúti fertőzés.Így fegyverkezz fel a kórokozók ellen!

- Igyál naponta minél több, legalább 2-3 liter tiszta vizet, mert ez nemcsak a megfelelő hidratáltságot biztosítja, de a vizeletkiválasztó rendszer egészséges működését is segíti.- Nem ciki a pisi, menj, ha menned kell. Ha tartogatod a vizeletet, a hólyagodat nagyon megterheled.

- Nagydolog után figyelj arra, hogy a fenekedet elölről hátrafelé töröld ki, így kisebb eséllyel jut kórokozó a végbélnyílás környékéről a húgycsőbe.

-  Mindig tartsd tisztán a nemi szerv és a végbélnyílás környékét. Ha van rá mód, mosakodj meg szex előtt, és pisilj az aktus után. A vizelet ugyanis kimossa a baktériumokat a húgycsőből, mielőtt még magasabbra kúszhatnának.-  Mellőzd azokat a női higéniai spray-ket, termékeket, amelyek irritálhatják a nemi szerveket, a húgycsövet.


Az oldal tetejére