Találatok
Miért zavar, ha valaki meghallja, hogy pisilsz?

Miért zavar, ha valaki meghallja, hogy pisilsz?


Még mindig nem tértem magamhoz: a legutóbbi munkahelyi kiránduláson 5 kolléganőmből 3 nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudott pisilni nyilvános helyen. Akadt olyan, aki egyszerűen el se ment a mosdóba. Mindannyian attól rettegtek, hogy kihallatszik, amint épp a „folyó ügyeiket” intézik. Pedig ez ugyanolyan természetes, mint az evés, az ivás és az alvás. Vagy mégsem?

Statisztikák bizonyítják, hogy a nők körülbelül harmada cikinek érzi a pisilést és a hozzá társuló hangokat. Így ők szoronganak, ha nyilvános helyen WC-re kell menniük. Még társuk, közeli családtagjaik vagy barátaik előtt is zavarban vannak. Munkahelyükön pedig inkább messziről elkerülik a WC-t, nehogy egy kolléga, vagy ami a legrosszabb, a főnök meghallja, hogy pisilnek. Vannak, akik életük legcikibb helyzeteként emlegetik, ha valaki előtt vécézniük kell, még akkor is, ha zárt ajtó mögött történik az esemény. Két barátnőmmel, Martinával és Edittel beszélgettem, akikkel legutóbbi csajos esténken jártuk körbe a pisi-ciki kérdéskört, és teljesen ledöbbentem azon, amit hallottam:

- Ha a munkahelyemen, a moziban vagy egy plázában kell pisilnem, csak akkor megyek be a WC-be, ha nem várakozik előtte senki. Ha pedig hallom, hogy valaki bejön, biztos, hogy abbahagyom, és megvárom, amíg kimegy, vagy én tűnök el nagy sebességgel. – mondta Martina.

- Még a párom előtt se merek csurgatni – teszi hozzá a 33 éves Edit. - Ha ő otthon van, hosszú percekig ülök úgy a WC-n, hogy egyszerűen nem jön semmi. Ha megnyitom a csapot, akkor nagy nehezen sikerül. Nem is gondolnád, hogy a világ valaha volt legnagyobb szexszimbólumát, Marilyn Monroe-t is feszélyezte a mások előtti pisilés. Nagy szerelme, Arthur Miller nem sokkal a lánykérés előtt elvitte édesanyjához, és a színésznőnek vacsora közben kisdolga akadt. Felment az emeletre, majd megengedte a csapot, hogy leendő anyósa ne hallja, hogy pisil.

Rengetegen vetnek be hasonló trükköket, például lapozgatják az újságot, vagy a WC-papírral zörögnek. Sőt, ami még rosszabb: inkább nem isznak semmilyen folyadékot munkaidőben, nehogy fel kelljen keresniük a legkisebb helyiséget. A rendkívül szégyenlős japánok még ennél is messzebbre mentek. Ott a jobb illemhelyeken van egy berendezés, ami elnyomja a pisi hangját. Hát nem döbbenetes? A szakemberek szerint a félelem és a zavar elsősorban óvodás- vagy kamaszkori problémákra vezethető vissza. A legtöbben nem tudnak egy konkrét kiváltó eseményt felidézni. Esetleg olyanokat mondanak, hogy a szüleikkel nem volt fényes a kapcsolatuk, nem lehetett velük intim dolgokról beszélni, tabuként kezelték a pisilést, a kakilást. Olyan is előfordult, hogy az osztálytársak csúfolták őket, esetleg szexuálisan bántalmazták.Pedig nagyon rosszat teszel a hólyagoddal, ha az első inger jelentkezésekor nem mész el pisilni, hisz a kötőszöveti szalagok megnyúlhatnak. Az sem jó, ha a pisilést megszakítod, ha valaki megjelenik a mellékhelyiségben. Téged is érint a probléma? Ha igen, feltétlenül próbálj meg tenni ellene. A pisiléshez szükség van bizonyos izmok ellazulására. A szorongás, a fellépő izomgörcs a húgyivarszervekre is hatással van, és ez megakadályozhatja a pisilést. Épp ezért lazíts, csukd be a szemed, képzeld el, hogy egy nyilvános WC-n ülsz, és nyugodt vagy. Ha ez már megy, kérd meg egy közeli barátodat vagy családtagodat, hogy legyen a WC közelében, amikor a kisdolgodat végzed.Pisiléskor hunyd le a szemed, lélegezz mélyen és lassan, különösen sokat segít a hasi légzés. Képzeld magad elé, ahogy szakad az eső, csörgedezik a patak, vagy a Niagara vízesés hangját.  Ha rátalálsz a számodra tökéletes taktikára, csökkeni fog a szorongásod, előbb-utóbb pedig az sem fog zavarni, ha valaki hallja, mit csinálsz a WC-n. Légy nyitottabb, így a hólyagod is könnyebben megnyílik!


Az oldal tetejére