Találatok
Ezt a nagyi is rosszul tudta? – Családi tévhitek a felfázásról

Ezt a nagyi is rosszul tudta? – Családi tévhitek a felfázásról


„Ne ücsörögj a hideg padon, mert holnap nem győzöl majd a vécére járni, vagy ne adj isten, meddő leszel!” – máig a fülemben cseng a XX. század elején született bölcs nagymamám gyakori intelme, amit egész kis koromtól lelkesen mondogatott. Édesanyám is védett, minden nyaralás előtt szajkózta, „ne menj a hideg vízbe, és ha kijössz a medencéből, rögtön vedd le magadról a fürdőruhát, mert beteg leszel”. Sőt, a mai napig rám pirít: „ne mászkálj papucs nélkül a hideg kövön!” Igaz, a generációról generációra szálló intelmek napjainkban már nem mindenben állják meg a helyüket, érdemes hallgatni őseinkre.

Már csak azért is, mert közvetve vagy közvetlenül biztos, hogy ők is találkoztak valamilyen húgyúti problémával. Ha átélted, nem kell ecsetelni, hogy milyen kellemetlen kikérezkedni egy tanóráról, később pedig a kollégák megjegyzéseitől rettegve kiosonni egy fontos munkaértekezletről. Nem beszélve, ha csíp a pisi, esetleg csillagokat látsz a fájdalomtól, mert vesemedence-gyulladás gyötör.

Az is élénken él bennem, hogy a drága jó nagyitól októberi szülinapomra mindig kaptam vastag harisnyát vagy cicagatyát, esetleg meleg papucsot. Nem kell bizonygatni, óvni akart a női bajoktól. „Jól öltözz fel, nehogy megfázz alulról” – tette hozzá. Ma már sokan megmosolyognák ezért a kijelentésért. Akkor engem inkább idegesített a túlzottnak vélt aggodalma.

Ő még a kevésbé felvilágosult, internet nélküli korban nem tudhatta azt, amit ma már egyre többen, hogy a hólyaghurutot és egyéb húgyúti fertőzést csak közvetve okozza a hideg, Sokkal inkább a baktériumokat „hibáztathatjuk” a kellemetlenségekért. Annyiban mégis igaza volt a nagyinak, hogy a hőmérséklet hat az immunrendszerre, gyengíti, így nehezebben veszi fel a harcot a kórokozókkal. Ráadásul a hideg évszakokban kevesebb gyümölcsöt, vitamint fogyasztunk, így ezt is megérzi szervezetünk.

Érdemes az ősökre hallgatni akkor is, ha már megtörtént a baj. Ők nagyon jó érzékkel nyúltak a természet patikájához. Tudták, hogy sokat kell inni, hisz így a húgyhólyag és a húgycső hamarabb megtisztul a baktériumoktól. Édesanyám – ugyancsak anyukájától ellesve - mindig a kamillás ülőfürdőt forszírozta. Ősszel és télen pedig ott sorakoznak a konyhapolcán a természetes segítők: a csalántea, a cickafark és az aszalt áfonya.

Bevallom, akarva, akaratlanul, sokat vettem át tőlük én is. Az „r” betűs hónapokban még a ragyogó napütéses időben is messziről kerülöm a padokat, a köveket. A gyerekeim feneke alápárnát teszek, ha nem a szőnyegen játszanak. Arra is gondosan ügyelek, hogy mindig legyen papucs és zokni a lábukon.


Az oldal tetejére