Találatok
Barátnői csevej: tényleg ne féljünk a hidegtől?

Barátnői csevej: tényleg ne féljünk a hidegtől?


Nincs is annál jobb program egy szép, napsütéses őszi hétvégén, mint a legjobb barátnővel kirándulni a közeli hegyekben, magunk mögött hagyva a város zaját. Lábunk alatt a nemrég lehullott falevelek zörögnek a jól bejáratott túraúton. A több kilométeres sétától megfáradva elérkezünk kedvenc padunkig. Lehetetlen összeszámolni, hogy hosszú évek alatt hányszor vitattuk meg itt az élet nagy dolgait. Épp le akarok ülni, hogy pihenjek egy kicsit, amikor barátnőm kissé hüledezve nekem szegezi a kérdést:

- Te le mersz ülni ilyen hidegben? - nem sejtve, hogy ezúttal egy nagyobb vita kerekedik.

- Miért ne, amíg kifújom magam? - válaszolom. - Felöltöztem rétegesen, és amúgy nincs semmi bajom.

- Tudod, hogy én pillanatok alatt hólyaghurutot kapok. Még nyáron, 30 fokban pár perces mezítlábazástól is összeszedtem valami nyavalyát. Tavaly pedig két hónapig jártam orvoshoz, a helyzet csak nagyon lassan javult. Belegondolni se merek, mi lesz, ha megint visszatér a csípő pisi, ismét 10 percenként futhatok majd vécére, a rettenetes alhasi fájdalomról már nem is beszélve. Mániákusan ügyelek arra, hogy még csak véletlenül se üljek hideg padra, kőre. Nézd, most is derékvédővel mertem csak elindulni. Szóval mindent megteszek, hogy ne történjen meg a baj. Jobb lenne, ha te is felállnál - győzköd keserűen…

- Te azt nem tudtad, hogy a hidegtől nem lehetsz beteg? Akkor kell aggódnod, ha gyenge az immunrendszered vagy egyéb más bajod van. A húgyúti panaszokat okozó baktériumok sem kívülről támadnak.

- Akkor miért mindig akkor lettem beteg, amikor mezítlábaztam, vagy a padlón ücsörögve készültem a vizsgákra?

- A húgyúti bajok annyiban vannak összefüggésben a hideggel, hogy a lehűlt testtájékon az erek beszűkülnek, a keringés gyengül, és csökken a védekezőképessége. Így az addig is ott lévő, amúgy ártalmatlan bacik könnyebben kezdenek szaporodni, tehát nagyobb az esély a gyulladásra.

- Gyermekkoromban anyukám nem ezt mondta. Ő mindig kizárólag a hideggel hozta összefüggésbe a hólyaghurutot.

- Persze, az ő generációjuk még kevésbé volt felvilágosult, főleg az intim témákban, nem?

- Na, és akkor mi van azokkal a házi praktikákkal, amiket még a nagyanyáinktól hallottunk? Szerinted az is mind badarság?

- Nem, egyáltalán nem… Sokszor jó megfogadni az ősök tanácsait. Nekem is mindig mondogatták otthon, hogy a hidegben érdemes nagyobb dózisban C-vitamint szedni. A tőzeg- és a vörösáfonya is jó. Nem beszélve a gyógyteákról, a csalánról, a cickafarkról, a zsurlóról, a kamilláról, a mentáról. Alapból a sok folyadék, a napi 3 liter víz is csodákra képes. Ha tényleg meg akarsz szabadulni a kellemetlenségektől, igyál minél többet, így kimoshatod a húgyutakból a baktériumokat.

- Tudod mit, mi lenne, ha a sok okoskodásod után hazamennénk, és vennénk egy jó forró fürdőt mindenféle csodanövénnyel. Ebbe te sem köthetsz bele - mondja mosolyogva drága jó barátnőm. Ebben maradva hazafelé vettük az irányt….


Az oldal tetejére