Találatok
Mítoszok és tények az intim higiéniáról

Mítoszok és tények az intim higiéniáról


Az intim higiénia sok nő számára még mindig tabu. Pedig muszáj róla beszélni, hisz ha helyesen gondoskodsz a legkényesebb területekről, kivédheted a különböző húgyúti fertőzéseket, elkerülheted az irritációt és a ciki, kellemetlen szagokat. Mivel a témával kapcsolatban rengeteg téves információval találkozhatsz, itt az ideje tisztázni a legfontosabb dolgokat!

Mosakodás: hányszor és hogyan? Ha szeretnéd az intim területeidet biztonságban tudni, a tisztálkodásra különösen nagy gondot kell fordítani. Sokakban él az a téves elképzelés, hogy annál jobb, minél többször mosakodsz. Az egészséges nő hüvelye általában tiszta, a benne termelődő tejsavbaktériumok gondoskodnak a megfelelő egyensúly fenntartásáról. Így a nemi szerv környékét, a szeméremajkakat elég naponta egyszer megmosni valamilyen kíméletes tisztálkodószerrel, majd bő vízzel alaposan leöblíteni. Mivel a női intim terület szuperérzékeny, a hüvelyt és a környékét gyengéden tisztítsd meg, véletlenül se dörzsöld, hisz könnyen megsérül a nyálkahártya. Menstruáció alatt különösen fontos az intim terület tisztántartása.

Ügyelj a végbélre is!Rögződjön, hogy széklet után elölről hátrafelé töröld ki a végbélnyílást. Ellenkező esetben abaktériumok bejuthatnak a hüvelybe, és ott könnyen fertőzést okozhatnak. Minden székletürítés után mosakodj meg bő vízzel, de a gát környékét a sérülés veszélye miatt soha ne tisztítsd erős vízsugárral. Ne használj színes és illatosított WC-papírt, mivel az könnyen allergiát, irritációt okozhat.

Turbózd fel az immunrendszeredet!Ahhoz, hogy az intim területeid rendben legyenek, fontos az immunrendszert is folyamatosan támogatni. Így szervezeted nagyobb eséllyel száll harcba a kórokozókkal. Ügyelj az egészséges táplálkozásra és a megfelelő vitaminbevitelre. Azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy rendszeres testmozgással is sokat tehetsz egészségedért. Ha minden óvintézkedés ellenére kellemetlenszagú, sárga, zöld vagy véres hüvelyi folyást észlelsz, viszketést tapasztalsz, fájdalmat érzel pisiléskor, kezdj gyanakodni, és fordulj szakorvoshoz!


Az oldal tetejére