Találatok
Felejtsd el a téves következtetéseket a hüvelyi fertőzés okáról!

Felejtsd el a téves következtetéseket a hüvelyi fertőzés okáról!

A hüvelyi fertőzések többségét nem gomba okozza. Akkor mégis miért erre gyanakszik a legtöbb nő?


Köztudott tény, hogy a legtöbb nőnél élete során legalább egyszer jelentkezik a gomba okozta hüvelyi fertőzés. Néhány nyelvben a hüvelyi fertőzés általánosan elterjedt megnevezése közvetlenül összekapcsolódik a gombával (vagy Candidával). Valójában azonban a leggyakoribb kórokozó a baktérium, az esetek akár 50%-nak hátterében ez áll. Így nem is annyira meglepő, hogy még mindig számos tévhit uralkodik a témával kapcsolatban. Mindkét kórokozó nagyjából ugyanannyira gyakori, azonban a nők generációkon keresztül azt tanulták, hogy ilyen esetekben gondolkozás nélkül a gombát okolják. És ez a tévhit számos egészségügyi komplikációt okozhat nekik.

A probléma forrása az, hogy a piacon megtalálható legtöbb készítmény kifejezetten az egyik kórokozótípusra ajánlott. Ez annyit tesz, hogy gombás fertőzés esetében a baktérium-specifikus készítmények nem lesznek hatásosak, és fordítva. Tekintve, hogy a tünetek mindkét esetben meglehetősen hasonlóak, szinte lehetetlen laboratóriumi vizsgálat nélkül megkülönböztetni őket egymástól. Ez pedig egy olyan csapdát állít fel, amelybe a legtöbb nő beleesik: a hibás feltételezésbe, hogy hüvelyi fertőzésüket gomba okozza, és ennek következtében a hibás kezelés választásába is.

A nem megfelelő készítmény használata komolyabb egészségügyi problémákhoz is vezethet, hiszen a probléma korai megoldása helyett utat hagy a fertőzés kiteljesedésére és terjedésére, ezáltal megnehezítve a kezelést. Továbbá növeli az esélyét a fertőzések ismétlődő, újbóli kialakulásának.

Ez a forgatókönyv egy kissé ijesztő, nem igaz? A fertőzések okozója nem minden esetben gomba és szinte lehetetlen házilag azonosítani a probléma valós okát. Ez alapján hogyan lehetséges már az elején a gombára és a bakteriális fertőzésekre ajánlott készítmények közül kiválasztani a megfelelőt előzetes orvosi vizsgálat nélkül? Mielőtt elkezdenéd reménytelennek érezni a helyzetet, ne aggódj, segítünk: van olyan termék, ami mindkét esetben alkalmazható. A Lactobacillus acidophilus és a tejsav kombinációja segít helyreállítani a hüvelyflóra normál állapotát, vagyis a vagina természetes védekezőrendszerét. Így mindkét típusú fertőzés esetén segít a kellemetlen tünetek (égő, viszkető érzés, hüvelyi folyás, kellemetlen szag) enyhítésében, Te pedig megbizonyosodhatsz arról, hogy jó döntést hoztál, és az első naptól a megfelelő terméket használod.

Fontos azonban, hogy amennyiben a tünetek nem javulnak néhány napon belül, feltétlenül keresd fel nőgyógyászodat!


Az oldal tetejére