Találatok
Adj nevet a vaginádnak!

Adj nevet a vaginádnak!

Kiscsibe, kismacska, kagyló, barackvirágok kertje. Gondolnád, hogy mind ugyanazt jelenti? Igen, jól sejted: ezek mind olyan becenevek, amiket a világ különböző részein használnak a vaginára. De mit csináljon az, aki nem szeretné sajttal töltött tortillának hívni a saját nemi szervét, mint teszik azt Salvadorban?


 

Csak punci ne legyen

Akármelyik név mellett is döntsünk, csak egy dolog biztos: felnőtt nőként furcsán hangzik puncinak hívni a vaginát, márpedig a mai napig ez a gyermekkorban tanult elnevezés a legnépszerűbb. Bezzeg a férfiak szerencsések! A pénisz kicsit hivatalos ugyan, de használható. Vagy ott a farok, amit még a nők sem szégyellnek használni. És valljuk be, mi is találkoztunk már olyan férfival, aki nevet adott legnemesebbik testrészének, és ami még rosszabb: ki sem nevettük érte.

De mégis miért van az, hogy míg a férfi nemi szervről bátran merünk beszélni, a nők legféltettebb testrészének említésekor még mindig zavarba jövünk? Egyszerű: mert aminek nincs neve, az nem is létezik. Nem kell vele foglalkozni, nem okoz problémát, nem jutnak eszünkbe miatta bűnös gondolatok, és ami még fontosabb: nem esünk kísértésbe. A vagina ugyanis a társadalomban sajnos még mindig tabu. Úri társaságban évszázadokon keresztül tilos volt róla beszélni, a régi beidegződéseket pedig nehéz levetkőzni.

 

A pornósok sem tudják

Csakhogy ez itt a huszonegyedik század. A nők – legalábbis a világ szerencsésebb felén – vezethetnek, van szavazati joguk, és ami még fontosabb: azzal és akkor szexelnek, amikor akarnak. Igazán itt lenne tehát az ideje, hogy a nemi szervükről is bátran beszélhessenek. Ez azonban nem lesz egyszerű. Néhány éve egy ismert pornórendező a blogján kérdezte meg követőit, ők mit javasolnának. Az eredmény lesújtó volt: bár mindenkit zavartak a trágár becenevek, igazi ötlettel senki nem állt elő.

Pedig ha ez végre megtörténne, az hatalmas előrelépés lenne a női szexualitásnak. Szexológusok egyöntetű véleménye szerint ugyanis a saját testünk elfogadása azzal kezdődik, ha nevén merjük nevezni a dolgokat.

„Bátran hívjuk úgy a vaginánakat, ahogy akarjuk, felszabadító érzés lesz” – ezt vallja könyvében az egyik legismertebb holland szexológus, Jelto Drenth is. Nem szeméremajak, nem lágyék, nem odalent, ezek a kifejezések csak a tabukat termelik újra – tette hozzá egy interjúban a szakértő, aki arra azonban nem adott választ, mégis hogyan kellene hívni a női nemi szervet. „Kérdezzék meg talán a nőket” – javasolta. Mi ezt tesszük! ☺

 

A szakértőnk szerint!

Miért nincs igazából jó szavunk a vaginára? Szakértőnk nem kevesebbet állít, minthogy a szóhasználatot erősen meghatározza viszonyunk a nemi szervünkhöz!


Az oldal tetejére