Találatok

A húgyutak egészségével kapcsolatos kérdések és válaszok

A húgyutak egészségével kapcsolatos kérdések és válaszok

A lányom 3 éves. Húgyúti fertőzésre utaló tünetei vannak. Már ilyen korban is előfordulhat?

A húgyúti fertőzés kortól független. Kialakulhat gyermekeknél és tinédzsereknél, de kisgyermekeknél is. Kisgyermekek esetén mindig orvoshoz kell fordulni.

Ha a húgyúti fertőzést nem kezelem megfelelően, súlyosbodhat?

A húgyúti fertőzés nem múlik el magától. Ha tünetei súlyosbodnak, forduljon orvoshoz. A kezeletlen fertőzés ráterjedhet a vesékre is, és igen súlyossá válhat!

Nemrég olvastam, hogy a gyógynövényes fürdő segíthet húgyúti fertőzés esetén. Ez elég lehet? Igaz ez?

A gyógynövényes fürdő bizonyos esetekben elősegítheti a komfortérzetet húgyúti fertőzés idején, azonban ez nem minősül kezelésnek.

Cukorbeteg vagyok. Szedhetek Walurinalt?

Igen, szedhet. A cukorbeteg hölgyek még nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mert terhelt immunrendszerük kevésbé képes felvenni a harcot a fertőzésekkel, így a húgyúti fertőzésekkel szemben.

Meg lehet előzni a húgyúti fertőzést?

Általában igen, ám az alábbiak sem tekinthetők aranyszabálynak: rendszeresen ürítse ki húgyhólyagját, amilyen gyakran csak szükségét érzi; ne kapkodjon, inkább győződjön meg róla, hogy teljesen kiürítette hólyagját. Előlről hátrafelé töröljön. Igyon sok vizet. Szex után pisiljen, hogy a húgycsőbe esetlegesen bejutott baktériumok kimosódjanak.

Biztonságos, ha kislányomnak Walurinal szirupot adok?

Igen, biztonságos. A Walurinal szirup egy étrend-kiegészítő, melynek hatóanyaga a tőzegáfonya, amely proantocianidinben gazdag. Ráadásul már 1 éves kortól adható.

Milyen előnnyel bír, ha megfelelően kezelt húgyúti fertőzést követően Walurinalt használok?

A Walurinal aranyvessző kivonatot tartalmaz, mely hozzájárul a húgyhólyag és az alsó húgyutak egészséges működéséhez, valamint a húgyutak egészségének megőrzéséhez. Ezenkívül tőzegáfonya-kivonatot is tartalmaz, amely proantocianidinben gazdag. A D-vitamin pedig hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.

Mennyi ideig szedjem a Walurinal Max-ot?

A Walurinal Max étrend-kiegészítő, így alkalmazásának időtartama nincs korlátozva. Azonban ajánljuk, hogy kövesse az adagolási javaslatot (napi 1 tabletta), és ne feledje, hogy az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet.

A vesék egészségével kapcsolatos kérdések és válaszok

A vesék egészségével kapcsolatos kérdések és válaszok

Mikor használjam a Walurinal Nefro-t?

A Walurinal Nefro egy továbbfejlesztett formula, a tudomány és a természet szinergiája, mely hagyományos növényi hatóanyagok és kiegészítő tápanyagok keverékét tartalmazza a húgyutak, különösképpen a vesék egészségének támogatására.

Az alsó húgyutak és a vese egészséges működésének támogatására javasolt:

  • súlyos húgyúti problémák orvosi kezelését követően;
  • azoknak, akiknek kórtörténetében vesekő, vesegyulladás, visszatérő vesefertőzés (ún. pyelonephritis), húgyúti fertőzés szerepel;
  • azoknak, akiknek aktív és intenzív támogatásra van szükségük.

Más gyógyszer mellé is szedhető a Walurinal® Nefro?

Ha orvos által felírt gyógyszert szed, kérdezze meg kezelőorvosát az esetleges ellenjavallatokról, vagy a Walurinal® Nefro és a jelenleg szedett gyógyszerei közötti kölcsönhatásokról.

Húgyúti fertőzésben is szedhetek Walurinal® Nefro-t?

Igen. A Walurinal® Nefro előnyei hasznosak lehetnek húgyúti fertőzés esetén is. Ha azonban antibiotikumot vagy más vényköteles gyógyszert szed, kérdezze meg kezelőorvosát az esetleges ellenjavallatokról vagy a jelenlegi gyógyszerekkel való kölcsönhatásról.

Mennyi ideig javasolt szedni a Walurinal® Nefro-t?

Ahhoz, hogy a készítmény kifejthesse kedvező hatásait, javasolt 30 napig szedni, naponta 1 tablettát.

Használhatom a Walurinal Nefro-t, ha vesehomok vagy vesekő problémám van?

Igen, a Walurinal® Nefro alkalmazható vesekő vagy vesehomok esetén, azonban a készítmény összetevői a vesék egészséges állapotának megőrzésében játszanak támogató szerepet, és nincs közvetlen hatásuk a vesekő vagy vesehomok kiürülésére.

Vannak ellenjavallatok a Walurinal® Nefro használatára vonatkozóan?

Van néhány korlátozás, amit a termék alkalmazása előtt figyelembe kell venni:

  • A készítmény bármely összetevőjével szemben ismert túlérzékenység esetén a készítmény alkalmazása ellenjavallt
  • A készítményt nem szabad olyan betegség esetén alkalmazni, amikor csökkentett folyadékbevitel javasolt (pl. súlyos szív- vagy vesebetegség)
  • 18 év alatti gyermekek nem szedhetik
  • Terhes és szoptató nőknek a készítmény alkalmazása nem javasolt, mivel a növényi összetevők biztonságosságát ebben a csoportban nem vizsgálták

 

Van-e egyéb olyan utasítás, amit a Walurinal Nefro szedése során be kell tartani?

A vizelet kiválasztás fokozódása miatt megfelelő folyadékfogyasztásra van szükség.

A szívbetegségben vagy vesekárosodásban szenvedő betegeknek orvosi konzultáció javasolt a termék alkalmazása előtt.

Ha húgyúti panaszai vannak, és azok súlyosbodnak, és a termék alkalmazása közben olyan tünetek jelentkeznek, mint láz, vizelési zavar, görcs vagy véres vizelet, azonnal forduljon kezelőorvosához.

 

A hüvely egészségével kapcsolatos kérdések és válaszok

A hüvely egészségével kapcsolatos kérdések és válaszok

A hüvelyfolyás normális?

Igen. Hüvelyünk belső öntisztulásra képes, és a váladék ennek a természetes tisztulási folyamatnak az eredménye. Azonban ha a váladék büdös, halszagú, ragacsos vagy sajtszerű, az valamilyen abnormális jelenségre, pl. hüvelyi fertőzésre utalhat, különösen ha egyéb tünetekkel, pl. égő érzéssel vagy viszketéssel is társul. Tudni akarod, hogy miért történik ez? Ez a négy kedves vagina elmeséli.

Égő és viszkető érzést tapasztalok a hüvelyemben. Hogyan csillapíthatom?

Az égő érzés a hüvelyben, valamint a szeméremajkak viszketése a hüvelyi fertőzés tipikus tünetei, melyet leginkább gomba vagy baktérium okoz. A Beliema Effect hüvelytablettát mindkét esetben használhatod a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállítására, ezáltal a női nemi szervek gyógyulásának elősegítésére. A külső nemi szerveken pedig alkalmazd a Beliema intim krémet a viszketés és égő érzés csillapítására. Tudni akarod, hogyan hat? Ez a négy kedves vagina elmeséli.

Az irrigálás (hüvelyöblítés) megfelelő higiéniai gyakorlat? Milyen gyakran végezhetem?

Nem, az irrigálás nem igazán tesz jót a hüvelyednek. Eltávolítja a test természetes védőfaktorait, és megváltoztatja a hüvely kémhatását (pH-ját), ami fokozza a hüvelyi fertőzés kockázatát. Ezért nincs biztonsággal ajánlható gyakorisága sem. Higiéniai szempontból az a legjobb, ha csak a külső nemi szervet mossuk meg egy olyan készítménnyel, ami nem borítja fel a pH-t. Ilyen termék pl. a Beliema intim mosakodó, amelyet nőgyógyászok közreműködésével fejlesztettek ki. Miért hasznos a megfelelő higiénia? A vagina barátainkkal készült vicces videó elárulja!

Visszatérő gombás fertőzésem van. Mi lehet az oka?

Az első tisztázandó pont: tényleg gomba? A baktériumok okozta fertőzések ugyanis sokkal gyakoribbak, mint a gombás fertőzések, és nehéz megkülönböztetni őket. Előfordulhat, hogy félrekezeled a bakteriális fertőzésedet, tévesen gombának gondolva azt, és ezért nem akar elmúlni. Számos egyéb tényező, pl. az immunrendszer állapota, a hormonszintek vagy a szexuális aktus is fogékonyabbá tehet a fertőzésekre. Amennyiben további kérdéseid vannak, olvasd el szakértői cikkünket vagy engedd meg, hogy kedves barátaink egy kicsit többet meséljenek Neked erről a témáról.

Használhatok parfümöket vagy kozmetikumokat a vaginámon, hogy jobb illata legyen?

Nem, az illatanyagokat tartalmazó termékek használatát kerülni kell, különösen a hüvelyben. Megváltoztathatják a hüvely kémhatását, és fokozhatják a fertőzések kockázatát. A szeméremajkak megfelelő készítménnyel, mint pl. a Beliema intim mosakodóval való tisztításának elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy elkerülje az erősen kellemetlen szagokat. De légy elővigyázatos. Ha a szag halszerű vagy túl erős, az már fertőzés jele lehet. Hogy az illatok használata miért nem jó ötlet? Vagináink elmesélik.

A vagina tisztításához javasolt speciális szappan használata?

Igen. A normál szappanok a bőr pH-jához illeszkednek, amely magasabb, mint a hüvely kémhatása. Ezért megváltoztathatják a hüvely pH-ját, ami a test természetes védőmechanizmusának része, és eltávolíthatják a női nemi szervekből a természetes olajokat. De ne feledd: a hüvelynek van egy belső öntisztulási folyamata. Használj speciális kozmetikumokat, mint pl. a Beliema intim mosakodót kizárólag a szeméremajkakon és a vagina külső részein. Nézd meg, hogyan hat egy speciális szappan. Négy kedves vagina barátunk felvilágosít róla.

Miért fontos a vagina önvizsgálata?

A saját tested felépítésével és működésével tisztában lenni egészségügyi okokból is rendkívül fontos. Ha tudod, hogy néz ki a vaginád, akkor sokkal könnyebben észreveszed, ha valami nem stimmel, például a szemölcsöket és a hólyagokat is megtalálod. Ha pedig időben észreveszed az elváltozásokat, sokkal komolyabb bajokat előzhetsz meg.

Mit tegyek, ha este elfelejtettem használni a Beliema Effect Tablettát?

Ne aggódj, folytasd a kezelést másnap este, ahogy addig is.

A háziorvosom antibiotikumot írt fel. Használhatom a Beliema termékeit?

Igen, a Beliema termékeit antibiotikumos kezelés mellett is használhatod.

Lehet, hogy terhes vagyok. Használhatom a Beliema termékeit?

Ha terhes vagy, esetleg szoptatsz, kérd ki orvosod tanácsát, mielőtt használni kezded a Beliema termékeit.

A tinédzser lányom is használhatja a Beliema termékeit?

Igen, a Beliema Expert Intim Krémet és Mosakodót 3 éves kortól lehet használni. A Beliema Effect Hüvelytablettát azonban csak szülőképes korú nők használhatják.

Lehetnek mellékhatásai a Beliema termékeinek?

A Beliema termékeinek nincs ismert mellékhatása. Ha ennek ellenére allergiás tünetek jelentkeznek, hagyd abba a kezelést és keresd fel háziorvosod.

Lehetek allergiás a Beliema termékeire?

Előfordulhat, hogy a Beliema termékek valamelyik összetevőjére allergiás vagy. Ha hasonló tüneteket észlelsz, hagyd abba a kezelést és keresd fel a háziorvosod.

Segíthet a tüneteimen a hüvelyöblítés?

Sok nő azt gondolja, hogy a hüvelyöblítés segít megelőzni a vaginális fertőzéseket. A hüvelyöblítés gyakori használata azonban egyáltalán nem javasolt, mert megváltoztatja a természetes hüvelyflórát, megöli a természetes lactobacillusokat, így utat enged a baktériumoknak és a gombáknak, végső soron pedig a fertőzéseknek.

A vaginális fertőzésnek lehetnek szövődményei?

A kezeletlen fertőzés kismedencei gyulladáshoz, teherbe esési nehézséghez, infertilitáshoz is vezethet.

Hány napos kezelés szükséges?

A kezelés időtartama a fertőzés okától, az alkalmazott kezelési módtól, és esetleg egyéb befolyásoló tényezőktől függhet. Ha orvos másképp nem tanácsolja, akkor ismeretlen eredetű hüvelyfolyást probiotikummal, tejsavval 10 napig érdemes kezelni legalább, hogy az eredeti hüvelyflóra visszaállhasson. Azonban ha ezalatt nem észlelünk javulást a tünetekben, esetleg rosszabbodást tapasztalunk, akkor orvoshoz kell fordulni. A kezelést csak akkor érdemes 10 napnál hosszabban folytatni, ha jelentős javulást észlelünk, de még nem teljes a gyógyulás. A hüvelykezelés maga is okoz hüvelyfolyást, ezért a kezelés teljes elhagyása után még tovább csökkenhet a hüvely által kiválasztott nyák mennyisége.

A diéták segíthetnek?

A diéták azonnali hatását eddig nem sikerült igazolni. Ami tudott: a cukorbetegség hajlamosít a hüvely mikroflórájának megváltozására, főképp a gombás hüvelyi fertőzés kialakulására. Vagyis, ha a cukorbetegek követik az előírt diétát, azzal tehetnek a hüvelyi fertőzés megelőzéséért is.

Mi történik, ha a tablettát véletlenül lenyelem, ahelyett hogy a hüvelyembe helyeztem volna?

A tabletták lenyelés esetén is biztonságosak. A két hatóanyag, a tejsav és a tejsavbaktériumok élelmiszerek összetevőiként is biztonságosan használhatók, ám lenyelés esetén a hüvelyi fertőzésre nem tudják kifejteni jótékony hatásukat. Javasoljuk, hogy az előírt használati útmutatót pontosan kövesse. Kérjük tekintse meg a grafikus útmutatót is, amely segíti az értelmezést.

Korábban általában könnyen eljutottam az orgazmusig, de az új párom azt mondja, ha én nem élvezek el, neki se megy. Emiatt feszült vagyok az ágyban, és szinte soha nem jutok el a csúcsig.

Érthető, hogy a férfinak fontos a párja élvezete, de az orgazmus ugye nem megy parancsszóra. Érdemes elmondani, hogy attól még, ha néha nem jön össze, az együttlét lehet meghitt, intim, örömteli. Ha az orgazmusképtelenség az új partnerrel hosszabb ideje fennáll, fontos őszintén beszélgetni a vágyakról, és arról, hogy elég nyugodt, fesztelen-e a légkör ahhoz, hogy mindkét fél el tudjon lazulni, és át tudja magát adni az élménynek. Merj beszélni róla, őszintén.

A vaginizmusról már olvastam, de nekem nem lehet az, mert már éltem aktív szexuális életet. A férjemmel néhány hónapja mégsem megy a szeretkezés.

A vaginizmus a hüvelyizmok önkéntelen összehúzódását jelenti, amikor behatolásra kerülne sor. Nem csak elsődleges, hanem másodlagos vaginizmus is létezik. Az utóbbi problémával számos nő szülés vagy a hüvelyét is érintő baleset után találkozik, de kialakulásában szerepet játszhatnak a lelki tényezők is, például a bizalom elvesztése. Érdemes megvizsgálni, változott-e ilyenkor a viszony a partnerhez, képesek-e a felek őszintén beszélni a szükségleteikről, problémáikról.

A lányom 8 éves, és állandóan a szexről kérdezget. Szerintem ez még korai. Mit tegyek?

Előfordul természetesen, hogy a gyerekeket ebben a korban már érdekli a szex. Ez még nem jelenti azt, hogy idő előtt kezd szexuális életet élni, különösen, ha a szülő türelmesen, az életkori sajátosságoknak megfelelően, őszintén válaszol a kérdéseire. Létezik számos könyv kimondottan hasonló korú gyerekeknek, érdemes azokat beszerezni, és megbeszélni a gyerekkel a tartalmat. Fontos, hogy bűntudat ne kapcsolódjon a kíváncsisághoz, hiszen teljesen természetes dologról van szó.

A lányom sokat játszik a nemi szervével. Aggódjak?

Egyáltalán ne, ez teljesen természetes. Minden gyereket érdekel a nemi szerve, a kisfiúk is előszeretettel matatnak a fütyijükkel. A lányoknak nehezebb dolguk van: nem elég, hogy nincs szem előtt a vaginájuk, a felnőttek rájuk is szólnak, mintha az valami szégyenteljes dolog lenne. A legjobb, amit tehet, hogy hagyja a gyermekének felfedezni saját testét. Semmiképpen ne éreztesse vele, hogy bűnös dolog, mert a gyermekkorban tanultak hatással lehetnek későbbi szexuális érésére. 

Rettegek attól, hogy a hüvelyem illata és íze nem lesz vonzó az új kedvesem számára, ezért halasztgatom, hogy közel kerüljünk egymáshoz, pedig én is szeretném.

A rendszeres, évenkénti nőgyógyászati vizsgálat - akkor is, ha nincs panaszunk – segít abban, hogy egészségesek maradjunk, egy egészséges nő esetében pedig nem kell tartani attól, hogy az illat és az íz a partner számára nem lesz vonzó.  

Nagyon szeretem a párom, de amikor szeretkezni próbálunk, begörcsölök, és képtelen vagyok rá. Mi a baj velem?

Ha nem csak egyszer fordult elő Veled, nem árt szakértőhöz fordulnod. A hüvelyi görcsnek lelki és testi oka is lehet. Ha az utóbbit kizárta a nőgyógyász, akkor szexológust vagy pszichológust kell felkeresned, mert lehet, hogy vaginizmus áll a háttérben. Ne aggódj, minden esetben gyógyítható, de mindenképpen segítség kell hozzá.

A párom számomra csúnya szavakat használ a vaginámra, és ez engemzavar. Mit tehetek?

Beszélj vele erről. Merj róla beszélni.. A vaginára rengeteg szavunk van,  használd azt, ami legjobban tükrözi a személyiséged. Ha például egy nő nem meri nevén nevezni saját nemi szervét, az a legtöbb esetben lelki okokra vezethető vissza. Ugyanígy, ha egy férfi, becézés helyett trágárságokat használ az ágyban, lehet, hogy a mindennapokban is zavarba jön attól, hogy kifejezze a gyengédséget. Mindkét esetben a kommunikáció a kulcs, ha ugyanis nem tudja, hogy ez téged zavar, soha nem fog megváltozni.

Bárkivel előfordulhat a hüvelyi irritáció?

Igen. Hüvelyi irritáció bárkivel, bármikor előfordulhat, a leggyakrabban gombás, vagy bakteriális fertőzés áll a tünetek hátterében. A természetes hüvelyflórát olyan mindennapos tevékenységek is felboríthatják, mint az edzés, a túl szűk alsónemű hordása, vagy az izzadás. Ha a tünetek sokáig fennállnak, ajánlott orvoshoz fordulni.

Bakteriális, vagy gombás eredetű fertőzés okozza a hüvelyi irritációmat?

A hüvelyi fertőzéseket gombák és baktériumok egyaránt okozhatják, a tünetek azonban nagyon hasonlóak. A betegek általában nem képesek megkülönböztetni a kettőt, de még a nőgyógyászok is csak bonyolult, laboratóriumban elvégzett vizsgálatok segítségével tudják megállapítani, mi áll a probléma hátterében.

 

Milyen eredetű intim tünetek esetén használhatom a Beliema termékeit?

A Beliema termékei gombás és bakteriális eredetű fertőzések esetén egyaránt használhatók az intim területek megfelelő kémhatásának és flórájának helyreállítására, illetve az érzékeny bőr megnyugtatására.

 

Menstruáció alatt is használhatom a Beliema termékeit?

A Beliema Expert Intim Krém és az Intim Mosakodó biztonsággal használható a vérzés alatt is. A Beliema Effect Hüvelytabletta használatát menstruáció alatt kerülni kell.

 

Milyen gyakran használhatom a Beliema Expert Intim Krémet és Intim Mosakodót?

A Beliema Expert Intim Mosakodót minden nap, zuhanyozás közben használd. A Beliema Expert Intim Krémet naponta többször is alkalmazhatod.

 

Még soha nem mertem megnézni a vaginám közelről. Félek, hogy túl csúnya.

Nincs olyan, hogy csúnya vagina. Mindegyik más, és mindegyik szép. Nagyon fontos, hogy egy nő szeresse a saját nemi szervét, és az is, hogy tudja, hogyan néz ki. Ha ugyanis valaki nem elégedett a saját vaginájával, azt hiszi, hogy csúnya, az hosszú távon lelki problémákat okozhat. Aki szereti a testét, az életben is sikeresebb. Azt pedig talán mondanom sem kell, milyen fontos tudni, hogyan nézel ki odalent, mert csak így veheted észre az esetleges rendellenességeket.

Az előző pasim többször is azt mondta, túl nagyok a szeméremajkaim. Vele szakítottam már rég, de az új barátom előtt csak sötétben merek levetkőzni. Ez most már mindig így marad?

A volt barátod nagyon mély sebet ejtett a lelkeden, ami csak akkor fog begyógyulni, ha elfogadod, hogy minden vagina gyönyörű. Ahány nő, annyi nemi szerv, egy azonban közös bennük: úgy szépek, ahogy vannak. Ha nem vagy biztos benne, vetkőzz le lámpafénynél az új barátod előtt, és figyeld a reakcióját. Imádni fogja.

Hány alkalommal kell egy évben nőgyógyászhoz mennem?

Ha valamilyen panaszod van, akkor azonnal. Ha kisbabát szeretnél, vagy éppen már várod, akkor egyéni megbeszélés kérdése. Ha semmilyen problémád nincs, évente egy alkalommal akkor is ajánlott a teljes kivizsgálás és a rákszűrés. Fogamzásgátló szedése esetén ennél még gyakrabban is.

Néha nagyon erős a hüvelyi folyásom, máskor alig van, aztán újra megerősödik. Ez normális?

A hüvelyi folyás természetes jelenség, erőssége pedig a menstruációs ciklustól függően állandóan változik. Kóros változásnak az számít, ha a folyás színe sötétebb lesz, a szaga szúróssá, kellemetlenné válik. A legtöbbször ilyenkor viszketés és irritáció is jelentkezik. Ilyenkor valószínűleg fertőzésről van szó.

Kényelmetlenül érzem magam, ha le kell vetkőznöm az orvos előtt. Mit tehetek?

Lehet akármilyen tapasztalt egy orvos, ha te valami miatt kényelmetlenül érzed magad nála, akkor nyugodtan keress másikat. Előfordul, hogy női orvoshoz szeretnél járni, ezzel sincs semmi probléma, hiszen sokan úgy gondolják, hogy egy nő jobban megérti a problémáikat. Ha ennek ellenére félsz levetkőzni a vizsgálathoz, akkor beszélj erről a nőgyógyászoddal. Hidd el, nem te vagy az egyetlen. Az is segíthet, ha szoknyában, vagy ruhában mész, hiszen akkor nem kell teljesen meztelenül felfeküdnöd a vizsgálóasztalra.
Az oldal tetejére