Találatok
Ne csak kezeld, kezeld jól a hüvelyfertőzést!

Ne csak kezeld, kezeld jól a hüvelyfertőzést!

Tudtad, hogy a hüvelyfertőzéseket nem csupán gombák, hanem baktériumok is okozhatják? Azzal is tisztában vagy, hogy a Te esetedben melyikről van szó? El kell, hogy áruljuk: nem is tudhatod, hiszen vizsgálat nélkül szinte lehetetlen megállapítani, hogy gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzéssel állunk-e szemben. Dr. Pétervári László nőgyógyász szakorvos segített nekünk eligazodni abban, hogy miért fontos ez a kérdés, és hogyan vethetünk véget mielőbb a kellemetlen panaszoknak.


A hüvely természetes baktériumflórájának egyensúlya könnyen felborulhat például a hormonháztartásban bekövetkező változások, különböző gyógyszerek, intim mosakodószerek, a nem megfelelő táplálkozás, valamint különböző gombás és bakteriális fertőzések hatására. A legtöbb nőnek ismerős panaszok – a megváltozott színű, szagú hüvelyváladék, a viszkető vagy égő érzés – valamilyen fertőzést jelez. De mégis milyet?

- Pácienseim a rendelőbe érkezve sok esetben nincsenek tisztában a hüvelyi fertőzések különböző típusaival. A kellemetlen tünetek megjelenése után jobb esetben hosszabb-rövidebb idő elteltével felkeresik az orvosi rendelőt, vagy a recept nélkül kiváltható krémek, kúpok mellett döntenek. A fertőzések széles skálájáról, illetve a kórokozókról, amik a kellemetlenségeket okozhatják, jellemzően keveset tudnak – számolt be tapasztalatairól Dr. Pétervári László.

Biztosan a megfelelő fertőzést kezeled?

- Sokan érkeznek a rendelőmbe azzal a biztos tudattal, hogy a hüvelyi fertőzéseket az itt-ott – uszodában, nyilvános illemhelyen, intim együttlét alkalmával – összeszedett gombák okozzák. Ezeket a kellemetlenségeket azonban az esetek nagyobb részében valójában baktériumok idézik elő, sőt ritkán vírus vagy az úgynevezett trichomonas egysejtű is állhat a háttérben. Mindez azért okozhat gondot, mert például a bakteriális fertőzés kezelése egészen más módszereket, készítményeket igényel, mint a köztudatban jóval inkább elterjedtebb gombáké.

A nőgyógyász szerint az sem jelent garanciát a megfelelő kezelésre, ha már „szakértők” vagyunk a hüvelyfertőzésben, mert annyiszor rontotta el a nyaralásunkat vagy kellett visszafogni magunkat a párunkkal.

- Akadnak olyan betegek is, akik vagy korábbi tapasztalataik miatt, vagy egy barátnőjük tanácsából kiindulva már tájékozottak a hüvelyi fertőzések lehetséges fajtáiról. Sokszor azonban így tévesen gondolják azt, hogy az egyszer már bevált készítmény ismét hatásos lesz. Azok a készítmények, amelyek egy bizonyos gomba vagy baktérium esetén már bizonyítottak, nem feltétlenül lesznek segítségükre egy másfajta kórokozó által okozott fertőzés esetén.

Nem vagyunk egyszerű helyzetben

Mivelmindkét típusú fertőzés körülbelül hasonló arányban fordul elő a nők körében (sőt egyes források szerint a baktériumok gyakrabban okoznak kellemetlenségeket, mint a gombák), megfelelő tájékozódás vagy orvosi vizsgálat nélkül csak „fifty-fifty” az esély arra, hogy olyan készítményt válassz, amivel nem hosszabbítod meg feleslegesen a gyógyulási időt napokkal, vagy akár hetekkel.

A szakorvos szerint az egyik lehetőség a nőgyógyászati kivizsgálás, amely nélkül szinte lehetetlen megállapítani, hogy adott esetben melyik típusú kórokozó áll a panaszok hátterében.

Amennyiben nem vagy tisztában a fertőzésed típusával és gyors segítséget szeretnél, mindenképp tájékozódj a különböző eredetű hüvelyi fertőzésekről a recept nélkül kapható krémek, kúpok használati útmutatójának figyelmes átolvasásával. Ne felejtsd el, hogy nem minden készítmény jelent hatékony orvosságot a gombás vagy bakteriális eredetű fertőzésre egyaránt!Az oldal tetejére